автор: Казимирова Светлана Николаевна
Преподаватель английского языка
ГБПОУ РО «ОАТТ»

План-конспект урока по английскому языку для студентов первого курса СПО по специальности «Поварское и кондитерское дело»

   Казимирова С. Н.

Преподаватель английского языка

 

 

План-конспект урока по английскому языку для студентов первого  курса СПО по специальности «Поварское и кондитерское дело»

 

Тема: «Production workshops»

Дата: 

Тип урока комбинированный.

Продолжительность – 45 минут.

Методы: словестный, наглядный, практический.

Формы работы: фронтальная, групповая, работа в паре, индивидуальная.

Оборудование:  раздаточный материал;  интернет-ресурсы.

Литература

Агабекян И.П. «Английский язык для студентов СПО» – Ростов Н/Д; Феникс, 2020.

 Восковская А.С., Карпова Т.А. Английский язык. – Ростов н/Д: Феникс, 2020.

Цель урока: 

  • Формирование знаний о видах производственных цехов.
  • Совершенствование лексических и грамматических навыков по теме.
  • Активизация лексики по теме в диалоге.

Задачи: 

  • обучающие – развивать фонетические и лексические навыки;  повторение и закрепление структуры английского предложения; 
  • развивающие формирование коммуникативной компетенции учащихся через групповую работу;
  • воспитательные – воспитывать чувство уважения к собеседнику, индивидуальную культуру общения.

Ход урока

  • Организационный момент 

Good-afternoon, students

Who is on duty?

Who is apsent?

 Целеполагание (своеобразие английского языка. Необходимость и возможность его применения в будущей профессии). 

  • Основная часть

Learning new vocabulary

production workshops – производственный цех

procurement workshops – заготовочный цех

cold workshops – холодный цех

confectionery workshops – кулинарный цех

mechanical processing – механическая обработка

production – производство, выработка

portioned semi-finished – порционный полуфабрикат

bakery – выпечка

Task № 1 Working with the test  (reading and translation) 

Production workshops of the catering company. 

(Procurement shops, finishing shops, confectionery shops).

Procurement workshops

The produce mechanical processing of meat, fish, poultry, vegetables and the production of semi-finished products to supply them to the hot shop of their enterprise, as well as pre-processing enterprises (branches), cooking shops, small retail chains.

In enterprises with an average capacity of halls, the processing of meat, poultry and offal is concentrated in one workshop, as well as the processing of all vegetables. At enterprises with a small capacity of halls (up to 100 seats), two workshops are organized: meat and fish and vegetable.

The mode of operation of the procurement workshops depends on the type of enterprise, the volume of production and the method of selling semi-finished products, {procurement workshops that serve only their own enterprise work, as a rule, in one (day) shift. In the evening, the cook on duty prepares portioned semi-finished products according to the orders of visitors.

Finishing shops

Cold shop. A cold workshop is organized for the preparation of cold dishes and snacks, sandwiches, sweet dishes, cold soups. Its products are sold both directly in the hall and in buffets and cooking shops.

Confectionery shop. 

The confectionery shop occupies a special place in the production structure of the enterprise. It works independently, regardless of the hot shop. The confectionery shop produces products that are sold not only in halls, but also in cooking shops, branches, buffets.

The confectionery shop includes rooms for kneading dough, cutting and baking, making cream and finishing products, processing eggs, proofing yeast dough.

 

 Повторение темы: Special question (структура вопросительного предложения) – презентация

Task № 1 (you have to put the words in the correct order )   

  1. types of production What workshops are
  2. the mechanical is processing Where of products performed
  3. workshop the preparation is of cold dishes and snacks In which
  4. products does the confectionery What shop produces
  5. the cook on duty prepare does portioned semi-finished What time products

Task № 2 (answer the question)

  1. What are types of production workshops ?
  2. Where is the mechanical processing of products performed?
  3. In which is workshop the preparation of cold dishes and snacks? 
  4. What does products the confectionery shop produces?
  5. What time does the cook on duty prepare portioned semi-finished products?

Task № 3 (you have to compose a dialogue)   

 Dialogue «My profession is a cook»

  • (Приветствие) ___________________________________
    • ___________________________________
  • (Где)____________ do (ты работаешь) ___________________________ ?
  • (Я работаю)_______________ in (подставить название цеха)___________________________
  • (Что) __________ is (производят в (название) цехе__________________________________?
  • (Перечислить из текста)_______________________________________________________
  • And (где ты работаешь) ____________________________________________________________?
  •  Рефлексия

What did you learnt in the lesson?

What did you find difficult?

  • Подведение итогов урока (выставление оценок, домашнее задание)

      

 

 

 

План-конспект урока по английскому языку для студентов первого курса СПО по специальности «Поварское и кондитерское дело»